Neurovetenskap

Neurovetenskap är studiet av nervsystemet. Nervsystemet kan drabbas av rörelsestörningar som ger omfattande funktionsnedsättning, sämre livskvalitet och minskat oberoende.

Blefarospasm

Blefarospasm orsakar ofrivilliga sammandragningar musklerna ögonlocken. Sjukdomen kan också leda till okontrollerade blinkningar och i vissa fall kan patienten inte öppna ögonen, vilket gör att de får svårt att klara av vardagen. Lär mer om tillståndet, hur diagnosen ställs och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Cerebral pares

Cerebral pares är en term som används för att beskriva olika rörelserubbningar på grund av hjärnskador som uppstår under graviditeten, förlossningen eller spädbarnstiden. Den som har cerebral pares kan även ha kognitiv funktionsnedsättning, försenad utveckling och smärta, som försämrar deras livskvalitet och möjlighet till oberoende. Lär mer om tillståndet, hur diagnosen ställs och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Cervikal dystoni

Cervikal dystoni, som också kallas spasmodisk tortikollis, är ett tillstånd med smärtsamma sammandragningar (spasmer) av hals- och ibland axelmusklerna. Spasmerna kan komma med mellanrum eller vara konstanta och kan ge en onormal huvudställning. Cervikal dystoni är en neurologisk rörelsestörning som gradvis förvärras, och symtom som ryckningar med huvudet, ont i hacken och en konstant höjning av ena axeln kan tillkomma. Lär mer om tillståndet, hur diagnosen ställs och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Equinusdeformitet

Equinusdeformitet eller plantarflexionsdeformitet är en fotdeformitet som oftast uppträder efter stroke eller cerebral pares, men deformiteten kan också vara medfödd. Den orsakar en gångrubbning hos patienterna och är ett mycket påtagligt hinder för rörligheten. Lär mer om tillståndet, hur diagnosen ställs och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Hemifacial spasm

Hemifacial spasm är en ofrivillig sammandragning (spasm) av musklerna på ena sidan av ansiktet. De kroniska sammandragningarna kan med tiden bli nästan permanenta och utvecklas till en funktionsnedsättande kroppsvvikelse och vara socialt generande. Lär mer om tillståndet, hur diagnosen ställs och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Hyperhidros

Hyperhidros, överdriven svettning, innebär att man svettas mer än vad som krävs för att reglera kroppstemperaturen. Oftast är det armhålorna, händerna, fötterna och ansiktet som berörs, men hyperhidros kan också sprida sig till hela kroppen. Lär mer om tillståndet, hur diagnosen ställs och vilka behandlingar som finns att tillgå.

Spasticitet

Ett antal sjukdomar kan ligga bakom spasticitet, bland annat stroke, huvudtrauma, multipel skleros och cerebral pares. Spasticitet innebär onormal muskelspänning i lemmar som gör att de förlorar sin flexibilitet, vilket orsakar smärta och problem med rörligheten. Ipsen har länge utvecklat behandlingar för spasticitet. Läs om symtomen på och orsaker till spasticitet, diagnosmetoder och de olika behandlingsalternativen.